EN ISO 11612: Bescherming tegen hitte en vlammen

In gevaarlijke werkomgevingen zoals de petrochemie, energie-industrie en zware industrie is bescherming tegen hitte en vlammen onmisbaar. Werknemers die dagelijks met hoge temperaturen, vlammen of hete voorwerpen werken, moeten kunnen vertrouwen op kleding die hen beschermt tegen deze gevaren. EN ISO 11612 is de norm die garandeert dat werkkleding voldoet aan strenge veiligheidseisen en bescherming biedt tegen hitte en vlammen. Maar wat houdt deze norm in en waar moet de werkkleding aan voldoen? Ontdek in deze blog alles over EN ISO 11612 en hoe het jouw team kan beschermen.

Wat is EN ISO 11612 en waarom is het belangrijk voor jouw veiligheid?

De EN ISO 11612 norm, ook wel ISO 11612 genoemd, is een internationale standaard met richtlijnen voor kleding die bescherming biedt tegen hitte en vlammen. Deze norm is van toepassing op kleding die de drager beschermt tegen kortdurend contact met vlammen en hittebronnen zoals convectie-, stralings- en contactwarmte. Werkkleding die voldoet aan deze norm is speciaal ontworpen voor werkomgevingen met regelmatig risico op blootstelling aan hitte en vlammen. De norm stelt strikte eisen aan de prestaties van materialen om het risico op brandwonden en andere verwondingen te minimaliseren.

Testen en coderingen binnen EN ISO 11612

De EN ISO 11612-norm test werkkleding op verschillende aspecten van hitte- en vlambeveiliging. De kleding moet verschillende tests ondergaan om te bepalen hoe effectief het beschermt tegen verschillende hittebronnen. De testresultaten worden aangegeven met specifieke codes, afhankelijk van het type hittebescherming dat de kleding biedt.

Hieronder de belangrijkste testcategorieën:

A - Vlamverspreiding: hierbij wordt gemeten in hoeverre het materiaal bestand is tegen het verspreiden van vlammen. Het kledingstuk moet een minimale tijd vlamvertragend blijven zonder te smelten of te scheuren.

B - Convectiewarmte: deze test bepaalt de mate waarin de kleding bescherming biedt tegen hitte die via luchtstromen wordt overgedragen. Een hogere classificatie (van B1 tot B3) staat voor betere bescherming.

C - Stralingswarmte: hierbij wordt vastgesteld hoe goed de kleding bescherming biedt tegen stralingswarmte, zoals bij laswerkzaamheden. Hoe hoger de classificatie (C1 tot C4), hoe beter de bescherming.

D & E - Gesmolten metaal: deze categorieën zijn gericht op bescherming tegen gesmolten ijzer (D) en gesmolten aluminium (E). Dit is belangrijk voor werkomgevingen zoals gieterijen.

F - Contactwarmte: deze test meet de weerstand van het materiaal tegen direct contact met hete objecten, zoals verhitte metalen.

Algemene eisen aan beschermende werkkleding volgens de norm

Kleding die aan de EN ISO 11612-norm voldoet, moet niet alleen beschermen tegen verschillende vormen van hitte en vlammen, maar ook aan een aantal algemene eisen voldoen:

  • Duurzaamheid: de werkkleding moet sterk genoeg zijn om intensief gebruik in zware werkomgevingen te doorstaan en haar beschermende eigenschappen behouden, zelfs na meerdere wasbeurten.
  • Pasvorm en comfort: beschermende kleding moet goed passen en comfortabel zijn, zodat het langdurig gedragen kan worden zonder de bewegingsvrijheid te beperken.
  • Labeling: de kleding moet duidelijke labels bevatten die de beschermingsniveaus aangeven, inclusief coderingen voor de verschillende geteste hittebronnen.
  • Brandvertragendheid: de kleding moet gedurende een bepaalde tijd vlamvertragend zijn, zodat werknemers voldoende tijd hebben om zichzelf in veiligheid te brengen bij brandgevaar.

Kies voor optimale bescherming met PWG

Bij PWG begrijpen we hoe belangrijk het is om je team goed te beschermen tegen de gevaren van hitte en vlammen. Daarom bieden wij een uitgebreid assortiment aan beschermende kleding die voldoet aan de strenge eisen van EN ISO 11612. Onze werkkleding biedt maximale veiligheid, comfort en duurzaamheid, zodat jouw werknemers zich volledig kunnen richten op hun werk, zonder zich zorgen te maken over hun veiligheid. Ontdek onze collectie en zorg ervoor dat jouw team optimaal beschermd is tegen de risico’s van hitte en vlammen. Bij PWG staan we voor veiligheid, innovatie en maatwerk.

  • Uitgebreide collectie werkkleding met focus op kwaliteit
  • Full-service: van productie en maatwerk tot reinigingsservice en budgetbeheersing
  • Verantwoorde grondstoffen en milieuvriendelijke productieprocessen