Alles wat je moet weten over multinorm kleding

Werkt je team in een sector waar ze dagelijks worden blootgesteld aan gevaren zoals vuur, chemicaliën en elektrische vlambogen? Dan weet je dat gewone werkkleding niet voldoende bescherming biedt. Multinorm kleding biedt de oplossing die je nodig hebt. Deze speciale kleding beschermt je team tegen meerdere gevaren tegelijk, zodat ze veilig en efficiënt kunnen werken. In deze blog leggen we uit wat multinorm werkkleding is, waarom het zo belangrijk is en hoe je de juiste keuze maakt voor jouw team. Ontdek de voordelen van multinorm kleding en hoe het zorgt voor een veilige werkplek.

Wat is ‘multinorm’ werkkleding?

Multinorm werkkleding is ontworpen om de drager te beschermen tegen diverse zware werkomstandigheden. Het biedt verschillende soorten bescherming die belangrijk zijn voor veilige werkomstandigheden:

·       Vlamvertragend: vliegt minder snel in brand en helpt brand te vertragen.

·       Antistatisch: voorkomt opbouw van statische elektriciteit, belangrijk bij ontvlambare stoffen.

·       Chemisch bestendig: biedt bescherming tegen schadelijke chemicaliën.

·       Beschermd: beschermt tegen gevaarlijke stroomstoten zoals elektrische vlambogen.

·       Zichtbaarheid: biedt hoge zichtbaarheid overdag en in de nacht.

Multinorm kleding is ontworpen om meerdere beschermingen in één kledingstuk te bieden, door gebruik te maken van geavanceerde materialen en technologieën. Deze kleding maakt gebruik van speciale vezels en behandelingen, zoals vlamvertragende stoffen, antistatische materialen en chemisch bestendige coatings. De gelaagde structuur, met binnenlagen van comfortabele materialen en buitenlagen van beschermende stoffen, zorgt voor maximale bescherming en comfort. Versterkte naden en beschermende flappen over ritsen en knopen voorkomen het binnendringen van gevaarlijke stoffen. Bovendien voldoet multinorm kleding aan meerdere veiligheidsnormen, wat zorgt voor uitgebreide bescherming in diverse werkomgevingen.

Bekijk hier ons assortiment met multinorm werkkleding.

Waarom is multinorm kleding belangrijk?

Bij minimale risico's is het meestal makkelijk om de juiste werkkleding te kiezen. Als vuur het enige gevaar is, volstaat een brandvertragende overall. Werk je in het donker of op een plek waar het zicht belemmerd wordt door rook, gasdampen of mist? Dan is high visibility kleding volgens de norm EN ISO 20471 voldoende.

Toch zijn de risico’s vaak complexer. De veiligheidseisen voor zware beroepen worden steeds strenger en in sommige sectoren is er al langer behoefte aan veelzijdigere bescherming. Denk aan de gas- en olie-industrie, de zware industrie en de installatietechniek. Multinorm kleding combineert verschillende beschermende functies in één comfortabel kledingstuk. Zo blijft je team beschermd tegen diverse gevaren op de werkplek, zonder dat ze de hele dag in zware en ongemakkelijke kleding hoeven te werken. Deze alles-in-één kleding zorgt dat werknemers veilig en efficiënt kunnen werken, ongeacht de risico's waarmee ze worden geconfronteerd.

Voor welke sectoren is multinorm werkkleding geschikt?

Multinorm werkkleding is ontworpen voor verschillende sectoren en industrieën, denk aan:

·       Petrochemische industrie: bescherming tegen brandgevaarlijke stoffen en hoge temperaturen.

·       Energiesector: veiligheid in hoogspanningsgebieden en bij elektrische apparatuur.

·       Constructie en industrie: bescherming tegen hitte, vonken, vlammen en chemische stoffen.

·       Transport en logistiek: veiligheid bij het verplaatsen van gevaarlijke stoffen.

·       Olie- en gasindustrie: bescherming in hevige weersomstandigheden en bij contact met chemicaliën​.

Meest voorkomende normeringen in multinorm werkkleding

Multinorm kleding voldoet aan meerdere veiligheidsnormen, maar niet elk multinorm kledingstuk voldoet aan dezelfde bescherming en eigenschappen. Er zijn een aantal normen die veel worden gebruikt voor multinorm werkkleding. Deze normen en symbolen helpen je snel de juiste beschermende kleding te vinden voor de risico’s binnen jouw bedrijf:

·       EN 1149: bescherming tegen elektrostatische eigenschappen (antistatisch).

·       EN ISO 11611: bescherming voor gebruik bij lassen en verwante processen.

·       EN ISO 11612: bescherming tegen hitte en vlammen.

·       EN ISO 14116: beschermende kleding met beperkte vlamverspreiding.

·       IEC 61482: bescherming tegen de thermische effecten van een elektrische vlamboog.

·       EN 13034: beschermende kleding tegen vloeibare chemicaliën.

·       EN ISO 20471: hoge zichtbaarheid (high vis).

Hoe kies ik de juiste multinorm werkkleding voor mijn team?

  1. Identificeer de risico’s: analyseer de werkplek en bepaal de gevaren zoals hitte, vlammen, elektrische vlambogen en chemische stoffen.
  2. Bekijk de normeringen: zorg ervoor dat de kleding voldoet aan zowel nationale als Europese veiligheidsnormen.
  3. Bepaal het beschermingsniveau: kies de juiste normeringen voor de specifieke behoeften van je werknemers. PWG biedt deskundig advies op maat om de best mogelijke bescherming voor jouw werknemers te garanderen.
  4. Ga voor maatwerk: overweeg of je bijvoorbeeld logo's of branding op de kleding wil laten aanbrengen. Dit kan bijdragen aan de herkenbaarheid en professionaliteit van je team. PWG kan je hierin adviseren en biedt verschillende maatwerkoplossingen.

PWG: jouw partner in veiligheidskleding

Bij PWG begrijpen we hoe belangrijk het is om goed beschermd te zijn in gevaarlijke werkomgevingen. Daarom bieden we een uitgebreide collectie multinorm werkkleding die voldoet aan de strengste Europese normen. Zo kan je team zich volledig concentreren op het werk, zonder zich zorgen te maken over hun veiligheid. Onze kleding wordt in eigen beheer geproduceerd, wat garant staat voor hoge kwaliteit en maatwerk. Bij ons staat veiligheid voorop. Altijd met oog voor de omgeving en verantwoordelijkheid richting de toekomst.

·       Uitgebreide collectie Ultimate Fire Safety Wear: een brede selectie veiligheidskleding die voldoet aan de hoogste veiligheidseisen.

·       Eigen productie voor hoge kwaliteit en maatwerk: geproduceerd in eigen beheer met milieuvriendelijke grondstoffen en methodes. Zo garanderen we topkwaliteit en maatwerk.

·       De persoon in de kleding staat centraal: het draait om de mensen in de kleding. We begrijpen wat nodig is en zorgen voor kleding die niet alleen beschermen, maar ook comfortabel en functioneel zijn.