Alles wat je moet weten over duurzame bedrijfskleding

Steeds meer bedrijven zijn bezig met duurzaamheid en duurzame bedrijfskleding is daarbij geen uitzondering. Deze kleding is niet alleen goed voor het milieu, maar zorgt ook voor tevreden werknemers en een sterk bedrijfsimago. Benieuwd hoe duurzame bedrijfskleding jouw bedrijf kan verbeteren? Lees verder en ontdek de voordelen van duurzame bedrijfskleding.

Wat is duurzame bedrijfskleding?

Duurzame bedrijfskleding is ontworpen en geproduceerd met aandacht voor het milieu en mensen. De ecologische voetafdruk wordt beperkt door het gebruik van biologische en gerecyclede materialen. Er worden energiezuinige productiemethoden toegepast, zoals het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en efficiënt water- en afvalbeheer. Verder zorgt duurzame productie voor goede arbeidsomstandigheden, met veilige werkplekken, eerlijke lonen en respectvolle behandeling van werknemers. Certificeringen zoals GOTS (Global Organic Textile Standard) en Fair Trade helpen bij het identificeren van duurzame en ethische kledingstukken.

Voordelen van duurzame bedrijfskleding

Duurzame bedrijfskleding biedt tal van voordelen voor zowel bedrijven als hun werknemers. Hier zijn de belangrijkste voordelen op een rijtje:

  • Milieuvriendelijk: duurzame werkkleding vermindert de ecologische voetafdruk door minder water, energie en chemicaliën te gebruiken. 
  • Betere kwaliteit en kostenbesparend: milieuvriendelijke katoensoorten zijn zachter, ademend en hypoallergeen, wat het draagcomfort verhoogt en huidirritaties vermindert. Duurzame werkkleding van hogere kwaliteit gaat langer mee, wat op de lange termijn kosten bespaart.
  • Positief bedrijfsimago en eerlijke handel: het gebruik van duurzame bedrijfskleding verbetert het imago van je bedrijf als verantwoordelijke onderneming. Het ondersteunt eerlijke handel en draagt bij aan betere leef- en werkomstandigheden voor arbeiders in de kledingindustrie.
  • Afvalreductie: door het gebruik van duurzame materialen die langer meegaan, wordt de hoeveelheid afval verminderd. Daarnaast worden vaak gerecyclede of biologisch afbreekbare materialen gebruikt. Dit draagt bij aan een vermindering van zowel afval als verontreiniging.

De R-ladder van duurzame bedrijfskleding

Duurzaamheid stopt niet bij de productie van werkkleding; het gaat ook om wat er daarna gebeurt. De R-ladder van duurzaamheid helpt om de levensduur van kleding te verlengen en afval te verminderen:

  • Repair (repareren): door kleding goed te verzorgen en tijdig te repareren, gaat deze langer mee, wat kosten en grondstoffen bespaart.
  • Reuse (hergebruiken): kledingstukken kunnen een tweede leven krijgen in andere toepassingen, wat hun gebruiksduur verlengt.
  • Reduce/rethink (verminderen/herdenken): door multifunctionele ontwerpen, zoals een parka met uitneembare voering, kan de behoefte aan extra kledingstukken worden verminderd.
  • Refurbish (opknappen): aan het einde van de levensduur kan kleding worden opgeknapt of verwerkt tot nieuwe vezels voor nieuwe producten.
  • Recycle (recyclen): wanneer kleding niet meer bruikbaar is, kan het worden gerecycled of duurzaam vernietigd.

Deze stappen helpen om bedrijfskleding zo lang mogelijk te gebruiken en dragen bij aan een circulaire economie.

Milieuvriendelijke grondstoffen

Biologisch katoen 
Materialen zoals biologisch katoen en gerecycled polyester worden steeds populairder vanwege hun lagere milieu-impact. Biologisch katoen wordt op een milieuvriendelijke manier verbouwd zonder schadelijke pesticiden en chemische meststoffen. Onkruid wordt handmatig of met behulp van schoffels en tractoren verwijderd, wat zorgt voor puur, natuurlijk en beter ademend katoen. Vooral mensen met een gevoelige huid ervaren de voordelen van biologisch katoen ten opzichte van traditioneel geproduceerd katoen.

Gerecycled polyester 
Gerecycled polyester draagt ook bij aan het verminderen van de milieu-impact. Door polyester te recyclen, worden minder grondstoffen en energie verbruikt en is er minder behoefte aan de productie van nieuw polyester. Dit leidt tot een lagere CO2-uitstoot. Het recyclingproces houdt in dat oude stukken polyester worden verwerkt tot nieuwe vezels, die vervolgens worden gebruikt om nieuwe polyesterstoffen te maken. Bij PWG gebruiken we milieuvriendelijke grondstoffen in onze kleding om een gezonde, veilige en comfortabele werkomgeving te creëren. Zo wordt onze bedrijfskleding gemaakt van biologisch katoen, gerecycled polyester en andere duurzame vezels.

Waarom kiezen voor duurzame bedrijfskleding?

In sectoren zoals de bouw, gezondheidszorg en horeca is duurzame werkkleding belangrijk voor functioneel, comfortabel en milieuvriendelijk werken. Het helpt bedrijven hun ecologische voetafdruk te verkleinen en draagt bij aan positieve veranderingen in de samenleving. De regels en normen voor milieuvriendelijkheid worden steeds strenger, zoals steeds strengere regulering van emissies en afvalbeheer in de productie-industrie. Bedrijven die kiezen voor duurzame praktijken kunnen gebruikmaken van subsidies en belastingvoordelen. Investeren in duurzame bedrijfskleding helpt ook. Het versterkt het imago van bedrijven als milieubewuste en maatschappelijk verantwoorde organisaties. Dit verbetert de band met zowel klanten als medewerkers.

PWG: jouw partner in duurzame werkkleding

Bij PWG nemen we verantwoord ondernemen serieus. Onze kleding voldoet aan de hoogste normen op het gebied van duurzaamheid en ethische productie. Daarnaast hanteren we energiezuinige productiemethoden en eerlijke arbeidsomstandigheden. Een belangrijk onderdeel van ons MVO-beleid is de recyclebaarheid van onze multinorm-kleding, wat bijdraagt aan een duurzame  economie en verdere afvalreductie.

Bij PWG draait alles om jouw veiligheid en comfort. Met onze duurzame bedrijfskleding bieden we een verantwoorde keuze die bij je past. Bekijk onze oplossingen en ontdek hoe wij jouw bedrijf kunnen helpen bij de overgang naar duurzame werkkleding.

  • Uitgebreide collectie werkkleding met focus op kwaliteit
  • Full-service: van productie en maatwerk tot reinigingsservice en budgetbeheersing
  • Verantwoorde grondstoffen en milieuvriendelijke productieprocessen